DSC_0533Šta vidiš kad pogledaš u ogledalo? Jako dobro pitanje. Koliko smo samo vremena potrošili gledajući se u ogledalo! Ogledalce, ogledalce moje, reci mi na svetu najlepši ko je? Ogledamo se u drugima, u njihovim pogledima i rečima dobijamo potvrdu sopstvenog postojanja i vrednosti. Koliko samo boli kada drugi to ne potvrđuju, kada su potpuno hladni ili u prezrivom odbacivanju! Ni prihvatanje i obožavanje nisu ono što tražimo, jer i to uguši, ograniči, uslovljava. Tražimo svoj odraz u drugome, tražimo prepoznavanje, potvrdu. Čega? Šta želimo da drugi vidi, reflektuje, potvrdi?

Šta vidiš kad pogledaš u ogledalo? Ugašen sjaj u očima. Ili sjaj koji dolazi od bunta, besa, mržnje, izazivanja. Vidiš gomilu stvari koje treba popraviti. Ili se diviš rezultatima popravki. Uvek je bolje prethodno se pripremiti za ogledalo, odabrati odgovarajuću masku, položaj tela, mentalni i emotivni stav. Da delujemo lepši, jači, sigurniji, uspešniji. „Are you talking to me?

Šta vidiš kad pogledaš u ogledalo? Laž. Izdaju svih vrednosti. Umor. Odustajanje. Predaju. Besmisao svih nastojanja.

Šta vidiš kad pogledaš u ogledalo? Drugi su naša ogledala. Neznanje, glupost, grubost, agresiju, težnju za moći, beskrajnu sujetu. Potvrdu iz težnje za potvrđivanjem.

Šta vidiš kad pogledaš u ogledalo? Gde je ono istinsko što želimo videti? Gde je onaj nadublji osećaj sebe, osećaj celovitosti, potpunosti? Gde je ono prepoznavanje istinskog, stvarnog? Šta je ono što tražimo gledajući se?

Šta vidiš kad pogledaš u ogledalo? Neko stane ispred i pojavi se odraz. Stane neko drugi i odraz se promeni. Kada svi odu, odražava se prostorija, praznina. Ceo naš život je potpuni promašaj. Jer nijednog jedinog momenta ne vidimo samo ogledalo! Ne vidimo suštinu svih refleksija, odražavanja i odjeka! Suština je u ogledalu, u toj granici koju smo postavili između nas i svega drugog! Da bi postojala refleksija mora postojati tačka inverzije, mora doći do prelamanja svetlosti. Sve što treba da spoznamo je način na koji nastaje odraz i prestati da gledamo u ono što se pojavi kao odraz. Ogledalo je ono što treba videti.

Šta vidiš kad pogledaš u ogledalo? Koje ogledalo? Nema ogledala.